English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Energiaár-emelkedés: hogyan támogatják a H2020 projektek a kiszolgáltatott polgárokat

Az energiaárak emelkedése miatt Európa-szerte sok háztartás került nehéz helyzetbe. Mindez a nem hatékony energia-felhasználású és alacsony jövedelmű kiszolgáltatott fogyasztókat különösen súlyosan érinti. Egyre több háztartást fenyeget az energiaszegénység veszélye. A következőkben bemutatunk néhány fontos, a Horizon 2020 keretprogram keretében finanszírozott projektet, amelyek innovatív, hatékony és közvetlen tanácsokkal szolgálnak Európa-szerte a veszélyeztetett háztartásoknak, és támogatják a hatóságokat és a nem kormányzati szervezeteket az energiaszegénység enyhítésében.

  1. Kilenc ország fogyasztói és élvonalbeli szervezetei fogtak összeSTEP projektben , hogy tanácsokat adjanak a fogyasztóknak, hogyan takaríthatnak meg energiát és pénzt, miközben javíthatják jólétüket.  A STEP innovatív online képzési modulokat dolgozott ki nemzeti nyelveken, hogy útmutatást adjon dolgozóinak a fogyasztókkal való kapcsolattartásról, de olyan videókat és modulokat is közzétett, amelyek közvetlenül tanácsot adnak a fogyasztóknak olyan kérdésekben, mint az energiaszámlák vagy a szerződések. Mivel néhány veszélyeztetett háztartás nem fér hozzá a digitális tanácsadó szolgáltatásokhoz, a ciprusi és portugál projektpartnerek energiatámogatási irodákat nyitottak, hogy minden polgár számára biztosítsák az információkhoz és tanácsokhoz való hozzáféréstSzlovákiában a projektpartner különösen érintett csoportoknak, például időseknek és egyedülálló szülőknek nyújtott segítséget, hogy saját helyzetüket reálisan felismerhessék.
  2. POWERPOOR projekt célja, hogy tizenegy ország energiaszegény polgárait támogassa energiahatékonysági intézkedések végrehajtásában és közös kezdeményezésekben való részvételben, ösztönözve az energiaközösségek létrehozását. A projekt keretében már közel 400 energiatámogatót és mentort képeztek ki. Támogatják a kiszolgáltatott fogyasztókat bevonó új energiaközösségek kialakítását, valamint a helyi energiaszegénység enyhítését segítő irodák felállítását, hogy azok tanácsokkal szolgáljanak a kiszolgáltatott polgároknak. Görögországban a projekt a közelmúltban kulcsfontosságú sikert ért el, amikor a görög kormány bejelentette, hogy az Európai Helyreállítási és Reziliencia Alapon keresztül támogatja a települési energiaközösségek fotovoltaikus állomások építését. Az ezeken az állomásokon megtermelt villamos energiát a tervek szerint gyakorlatilag költségmentesen biztosítják a veszélyeztetett háztartások számára. A POWERPOOR koncepció széles körű népszerűsítése a görög médiában közvetlenül hozzájárult ehhez az eredményhez.
  3. Amellett, hogy a kiszolgáltatott fogyasztókat olyan támogatási rendszereken keresztül segíti, mint a hőfelújítási intézkedések, a képzés és tanácsadás vagy az előre fizetett mérés, az ENPOR projekt támogatja a hatóságokat a helyi és nemzeti politikák javításában a magánszektorban. A projekt segít javítani az ágazat és a mögöttes strukturális tényezők megértését , és nemrégiben elindított egy új, dinamikus online energiaszegénységi irányítópultot, amely feltérképezi a vonatkozó szakpolitikákat és azok hatásait az energiaszegénység enyhítésében.

A sikeres esettanulmányokat november 22-23-án az indító rendezvényen mutatja be az újonnan létrehozott Energiaszegénységi Tanácsadó Központ (European Recovery and Resilience Fund) , amely az energiaszegénységgel kapcsolatos szaktudás központi platformja lesz Európában.

A LIFE Tiszta Energia Átmeneti Pályázatok 2021 konkrét projektötleteket támogatnak (95%-os társfinanszírozással) az Az épületekkel kapcsolatos fejlesztések kezelése az érzékenyebb kerületekben címmel . Fedezze fel a pályázati kiírások mind a 18 témáját . A pályázatok beadási határideje: 2022. január 12. 

 Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/energy-price-hikes-how-h2020-projects-are-supporting-vulnerable-citizens-2021-11-05_en

A STEP program tanácsadói videóanyagai angolul:

https://www.youtube.com/channel/UCQAKEKxRjZypDS2d7UWE1BQ/videos

A 18 LIFE pályázati kiírás angolul:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search;callCode=null;freeTextSearchKeyword=LIFE-2021-CET;matchWholeText=true;typeCodes=1,0;statusCodes=31094501,31094502;programmePeriod=2021%20-%202027;programCcm2Id=43252405;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;destination=null;mission=null;geographicalZonesCode=null;programmeDivisionProspect=null;startDateLte=null;startDateGte=null;crossCuttingPriorityCode=null;cpvCode=null;performanceOfDelivery=null;sortQuery=sortStatus;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState

A 18 LIFE pályázati kiírás magyarul a palyazatokmagyarul.eu weboldalunkon:

https://palyazatokmagyarul.eu/competition/search?kereses_sz=LIFE-2021-CET

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.02.07.

Sikeresen zárult az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban

LIFE hírek2020.12.01.

LIFE4OAKFORESTS: tölgyeseink gyógyítása

LIFE hírek2017.02.08.

LIFE önerő-alap MFK kezdeményezésre