English Utolsó frissítés: 2022-10-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-10-04

hun eng Utolsó frissítés: 2022-10-04 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás

Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.

Két évvel ezelőtt a Notre Dame-i Egyetem megjelentetett egy olyan indexet, amely feltárja, hogy mely nemzeteket érinti majd nagy valószínűséggel az  éghajlatváltozás. A Notre Dame Global Adaptation Initiative (ND-GAIN) által ismertté vált anyag most újra előtérbe került, és kiderült, hogy a mostani következtetések nem kevésbé relevánsak ma, mint két éve.

Az átfogó tanulmány az egyes országok sebezhetőségét, valamint alkalmazkodásra való hajlandóságát és esélyét indexeli. Ennek része az adott ország infrastruktúrájának, élelmiszerellátásának, technológiai képességeinek állapota is.

Az Eco Experts által közzétett térképek önmagukért beszélnek. Íme az öt első és az öt utolsó ország, amelyek a legkevésbé illetve a leginkább érintettek a klímaváltozásban.

A leginkább “túlélői” az éghajlatváltozásnak

  1. Dánia
  2. Új-Zéland
  3. Norvégia
  4. Szingapúr
  5. Egyesült Királyság


A legkevésbé valószínű, hogy “túléli” az éghajlatváltozást

  1. Közép-afrikai Köztársaság
  2. Csád
  3. Eritrea
  4. Burundi
  5. Szudán


Magyarország a listán a 38. helyen áll, a teljes lista itt tekinthető meg.

Érdekességként említhetjük, hogy az Egyesült Államok a 11. helyen áll, Ausztrália pedig a 13., Kína a 48., India pedig a 119. Afrika nagy része is a lista végén szerepel.

Az éghajlatváltozás egyik legigazságtalanabb része az, hogy azok az országok, amelyek a legnagyobb szennyezők, gyakran azok közé tartoznak, amelyeket a legkevésbé érinti a klímaváltozás.

Ennek megoldására született a párizsi egyezmény, ami  az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a 2020-tól.  A megállapodásban minden ország maga határozza meg saját hozzájárulást annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

A felvázolt lehetőségektől függetlenül minden ország érintett lesz: például Amerikát is érinti majd az évszázad második felében a klímaváltozással összefüggő menekültválság a példátlan természeti katasztrófák sora és a gazdasági recesszió, de Afrikához, Indiához, a Közel-Kelethez és Dél-Amerikához képest ez csupán elenyészőnek tűnik.

Forrás: 24.hu 

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.09.18.

Gyermekek világnapja

Hírek a nagyvilágból2018.01.26.

Hulladékból érték: szén-dioxidból műanyag alapanyagot állítanak elő

Hírek a nagyvilágból2018.04.27.

Gyorsabban kellene közelítenünk a körforgásos gazdasághoz