English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

IX. LIFE Klímapolitikai Tréning

2018. december 4-én 30 fő észvételével került megrendezésre a IX. LIFE Klímapolitikai Tréning az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), ami „A 2018-as pályázói év és a LIFE program jövője 2020 után” címet viselte.

A résztvevőket Dr. Huszár András, az ITM Klímapolitikai Főosztályának vezetője köszöntötte, vázolva az aktuális hazai, uniós és nemzetközi klímapolitikai tendenciákat, különös tekintettel a jelenleg is Katowicében zajló ENSZ klímacsúcsra (COP24). Kiemelte, hogy kevés könnyű terület van a klímapolitikában, de talán a megvalósítás a legnehezebb rész. Ahogy Katowicében a világ kormányai jelenleg a 2015-ös Párizsi Megállapodás végrehajtásáról tárgyalnak, úgy a LIFE program eszköz lehet Magyarország és az Európai Unió klímapolitikai céljainak a megvalósításában – ami végső soron a Párizsi Megállapodásban céljainak elérését célozza.

Ezt követően a LIFE Klímapolitikai Csapat tagjai osztották meg tanácsadói-kapcsolattartói tapasztalataikat. Kovács Barbara LIFE CLIMA nemzeti kapcsolattartó előadásában összefoglalta a 2018-2020 közötti időszak újításait a korábbi évekhez képest, valamint vázolta, hogy jelenleg milyen keretet képzel el az Európai Bizottság a LIFE jövőjét illetően. Az egyelőre javaslatként létező új LIFE rendelet tervezet magyarul is elérhető már. Dr. Vigh Péter előadásában egy feltörekvő LIFE tagállamként Ciprus jó példáját állította a pályázók elé, miszerint bizonyos szempontokat előtérbe helyezve egy kisebb ország is figyelemreméltó sikereket érhet el a programban.

Folytatva a VIII. Klímapolitikai Tréningen elkezdett jó gyakorlatot, a LIFE Klímapolitikai Csapat igyekezett teret engedni a pályázóknak, hogy megoszthassák egymással pályázási tapasztalataikat, inspirálva ezzel a programmal még csak most ismerkedőket. Bozsó Beáta, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont részéről 2018-ban beadott LIFE HEALTHRISKS éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatási pályázatukat mutatta be, míg Bartal János a Magyar Suzuki Zrt. által koordinált LIFE Car PV mitigációs pályázat tanulságait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Kovács Barbara prezentációja letölthető itt.

Vígh Péter prezentációja letölthető itt.

Bartal János prezentációja letölthető itt.

A tréningen készült fotók megtekinthetők a Képgalériában.