English Utolsó frissítés: 2024-05-09
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-05-09

hun eng Utolsó frissítés: 2024-05-09 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Finnországi tanulmányút: Látogatás az ezer tó országába

A Földművelésügyi Minisztérium munkatársai 2016. október 23-29-ig a „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című pályázat keretében Finnországba látogattak, hogy az ottani sikeres LIFE pályázatok tapasztalatait összegyűjtsék, és megosszák a hazai pályázókkal.

A magyarországi indián nyárból a jóval zordabb skandináv régió több városába is ellátogattunk utunk során. Célunk több finnországi sikeres LIFE természetvédelmi témájú projekt és a finn természetvédelmi Integrált Projekt megismerése és a projekthelyszínek felkeresése volt.

A szakmai tanulmányút szervezése során a fő szempont az volt, hogy minél több, a projekt kidolgozása és végrehajtása során felmerült információt, eredményt és probléma megoldási javaslatot gyűjtsünk össze, amit majd a későbbi, szintén a kapacitásépítés projektben tervezett tréningeken megoszthatunk a hazai, már folyamatban lévő pályázatok szereplőivel, illetve a még csak pályázatot beadni tervező, potenciális pályázókkal.

A felkeresett projektek igen változatosak voltak témájukat tekintve. Az északi régiókra, köztük Finnországra is jellemző a tűlevelű tajga erdők, amelyek mozaikosságát a több millió hektárnyi végtelen erdőségek között érintetlenül fennmaradó őslápok maradványai teszik változatossá. A felkeresett projektek közül a Boreal Peatland LIFE kifejezetten a boreális éghajlaton található tőzeglápok megőrzésének módszereivel foglalkozik. A lápokat az elmúlt századokban főként erdőterületek nyerése céljából csapolták le. A projekt célja az erdők letermelésével segíteni a láp eredeti formájának helyreállítását, így az itt élő növény- és állatvilág megőrzését. A lápok legfőbb veszélyeztető tényezői az erdősítések mellett a lecsapolások voltak. Az itt létrehozott – főként magánkézben lévő – tőzegbányákban az igen értékes, elsősorban fűtésre használt tőzeg kitermelése zajlott, illetve zajlik még a mai napig is. A projekt további célkitűzései közé tartozik a vízelvezető csatornák visszatemetése is.

A lápon átívelő pallókon sétálva számos, savanyú talajt kedvelő növényfajjal találkozhatunk, ilyenek a tőzegáfonya, vörös és fekete áfonya, mocsári hamvas áfonya, hüvelyes gyapjúsás.

Hazai szemmel roppant érdekes és különleges földtani képződmények az „eszkerek” vagy „ózok”, amelyek az egykori jégkorszak által formált felszíni alakzatok. Kialakulásukat a kemény jégtakaró alatti olvadékvizek által szállított homok és kavics lerakásának köszönhetik, amelyek így több kilométer (esetenként több száz kilométer) hosszú „földnyelveket” hoztak létre.

A következő projekt témája és helyszínei kapcsolódnak az előzőekben leírtakhoz, a finnek Integrált LIFE projektje a FRESHABIT LIFE IP ugyanis az édesvizek és az azokhoz kötődő élőhelyek és élővilág megőrzésével foglalkozik. A víztestek nagy részét sokféle, kedvezőtlen emberi hatás fenyegeti. Ilyenek például a vízfolyások medrének szabályozása, a víz- és környezetszennyezés, a természetes feltöltődés felgyorsulása, amely a vizes élőhelyek eltűnéséhez, állapotuk leromlásához vezet. A tiszta vizű patakok őshonos lakója a sebes pisztráng, amelyet a sasszemű látogató kis türelemmel könnyedén megfigyelhet, amint a vízbe esett faágak között megbújik. A projekt elsődleges célja, hogy a földfelszíni és talajvizek állapotát felmérje, és új módszerek kifejlesztésével segítse természetes állapotuk visszaállítását.                     

Valamennyi projekt esetében elmondható, hogy a finn pályázók nagyon fontosnak tartják a környezettudatos szemlélet kialakítását, és akcióik során nagy hangsúlyt fektetnek a lakossággal, civilekkel való kommunikációra.

A finn projektek kiválóan felkészült szakemberek közreműködésével zajlanak. Mind a projektmenedzsment felépítését, mind pedig a projektek lebonyolítását érintő hasznos ötleteket kiválóan tudjuk hasznosítani és esetlegesen átültetni a hazai projektkezelési gyakorlatba.

Írta: Szatmári Adrienn

A Képgalériában megtekinthetők Szatmári Adrienn utazás során készített képei.