English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE Előkészítő projekt magyar részvétellel: VisPO

VisPO – Volunteer Initiative for a Sustainable Po (Önkéntes Kezdeményezés a Pó folyó jövőjéért)

2018 januárjában kezdődött el a VisPO megvalósítása az olasz Legambiente környezetvédelmi egyesület irányításával, az Arpa (Piemonti Regionális Környezetvédelmi Ügynökség) és az Európai Kutató Intézet magyarországi szervezetével (ERI Hungary).

A február végi projektindító megbeszélés után március 2-án Torinóban megrendezett konferencia a kora tavaszi időpont ellenére nagy hóesésben zajlott. A téliesre fordult időjárásban is mintegy 60 érdeklődő, érdekelt és Piemont régió számos prominens személyisége vett részt a rendezvényen. Előadást tartottak többek között a régió környezetvédelmi, valamint sportügyekért felelős megbízottai, az EASME EU Ügynökség képviseletében Paolo Salsi, Federico Mensio a Torinói Környezetvédelmi Bizottság elnöke, a GreenGoo alapítója Andrea Gandiglio, és természetesen a projekt partnerek: a Legambiente, az Arpa és az ERI képviselői. A La Stampa című olasz napilap címlapján közölt tudósítást a projektről, amelynek honlapján angol-olasz és magyar nyelven ismerhetik meg a kezdeményezést.

A projekt célja, hogy az olasz Pó, valamint a Duna folyók medrében és partján megvalósuló hulladékgyűjtési akciók keretében tudatosítsa a fiatalokban a folyóvizek és környékük tisztán tartásának fontosságát. A projekt önkéntesek aktív közreműködésére számít, akik az ESC (European Solidarity Corps - Európai Szolidaritási Testület) honlapon regisztrálva jelentkezhetnek, továbbá helyi kajak-kenu klubok, civil szervezetek is kivehetik a részüket a sport és környezetvédelem összekapcsolódására épülő VisPo társadalmi tevékenységeiben. Olaszországban már az első félévben 50 önkéntes bevonása várható, akik oktatásban részesülnek és a megszerzett szaktudásról bizonyítványt kapnak. A folyók tisztítása mellett környezeti mérések, gazdasági és társadalmi vizsgálatok és elemzések folynak.

A projekt és az azt követő fenntarthatóság sikere érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a képzési és promóciós tevékenységekre. Fontos tényező lehet a középiskolás korosztály bevonása, akik, bár az ESC regisztrációs korhatárt nem érik el, mégis nagykövetei lehetnek a fiatalok körében a társadalmi, környezetvédelmi elkötelezettséggel végzett önkéntes munkának.

További információ: http://www.bevispo.eu/

Jelentkezés önkéntesként: http://www.bevispo.eu/csatlakozzon-munkankhoz-onkenteskent/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.01.28.

A határokon átnyúló együttműködés a túzokokért

LIFE hírek2021.12.13.

Az új LIFE standard cselekvési projektjavaslatok teljes költségvetése 2,7 milliárd euró

LIFE hírek2019.04.02.

Áttörő újrahasznosítási technológiával a körforgásos gazdaságért