Utolsó frissítés: 2020-01-13

Frisítés dátuma: 2020-01-13

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-13 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE pályázatíró tréning 2017

A 2017-es LIFE pályázatíró tréninget június 22-én rendezte meg a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. Dobogókőn.

 Kiss Antal miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, hogy a kapacitásfejlesztési pályázatot az MFK kezdeményezésre adták be a konzorciumi partnerek, azaz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Központ. Hangsúlyozta, hogy a magyar – az Európai Bizottság által is legeredményesebbnek minősített – nemzeti kapacitásfejlesztési projekt sikerének egyik titka a konzorciumi partnerek közötti remek együttműködés. Kiemelte, hogy már a projekt első évében, tavaly rekordmennyiségű LIFE pályázat érkezett, és reményét fejezte ki, hogy az idei év ennél csak sikeresebb lesz.

Szijártó Ágnes LIFE kapacitásfejlesztési projekt koordinátor, (Földművelésügyi Minisztérium, Környezetfejlesztési Főosztály) Bokor Veronika LIFE természetvédelmi nemzeti kapcsolattartó, (Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztály) és Vozár Ágnes Natura2000 referens, (Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztály) a LIFE munkaprogram értékelési szempontjait ismertette – különös tekintettel a külföldi kitekintésre.

Kovács Barbara LIFE éghajlat-politikai nemzeti kapcsolattartó, (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály) a brüsszeli bírálati szempontokról tartott előadást.

Dr. Konstantin Kata klímapolitikai referens, (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály) a LIFE pályázat pénzügyi szempontjait ismertette.

 

Bokor Veronika és Szíjártó Ágnes prezentációja megtekinthető itt

 

Vozár Ágnes prezentációja megtekinthető itt

 

Kovács Barbara prezentációja megtekinthető itt

 

Dr. Konstantin Kata prezentációja megtekinthető itt

 

Ebéd után a pályázati felhívással kapcsolatos kérdések interaktív formában történő megbeszélésére volt lehetőség három szekcióban. A környezetvédelmi kérdésekre Szíjártó Ágnes és Novák Judit, a természetvédelmi kérdésekre Bokor Veronika és Vozár Ágnes, az éghajlatpolitikaiakra Kovács Barbara válaszolt.

Nyitrai Noémi LIFE pénzügyi helpdesk munkatárs, az MFK pénzügyi vezetője és dr. Konstantin Kata pénzügyi kérdésekre válaszoltak.

A szekcióbeszélgetések során felmerült kérdésként, hogy egy meglévő projektötletet, amellyel az idén még nem szándékoznak pályázni, beadhatnak-e jövőre. Igen, a prioritások ugyan változnak (erről a Bizottság dönt), de az alaptémák állandók. A kiírásokat követően nem is lehet igazán jól megírni az idei beadási határidőre egy LIFE pályázatot, most kell elkezdeni megírni – a jövő évit! Így, hogyha kijön a pályázati felhívás, már csak hozzá kell igazítani. Kiforratlan ötletet is be lehet adni, hiszen a válaszként kapott visszajelzés nagyon részletes és hasznos. Az NCP-ken keresztül is fel lehet tenni a kérdéseket az EASME-nek: az első sikeres klíma pályázat esetében épp így történt. Egy pályázó több pályázatot is beadhat – azt azonban mérlegelnie kell, hogyan tudja menedzselni őket, ehhez pénzügyi ütemtervre van szükség. Természetesen lehetőség van a szinergiák felhasználásra is: régebbi projektet is tovább lehet fejleszteni.

Az idei pályázatokat július során várják a tárcák előzetes véleményezésre. Kérdésre adott válaszként magyarázták el a szakértők azt is, hogy mit jelent a zöld közbeszerzés. Az ajánlattevő vállalásokat tesz a projekt során például az ergonomikus kommunikáció megvalósítására vagy a környezetbarát újrahasznosításra. Gyakorlatilag a zöldebb alvállalkozó előnyben részesítése a cél.

A kiegészítő személyi jellegű költségekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszában a pénzügyi szakértő részletesen elmagyarázta a különbséget az additional és a non-additional projekttagok között. Előbbiek a szakmai csapat tagjai, akiknek bruttó bére (cafeteriával, szabadság alatti fizetéssel, táppénzzel, a munkába járás költségével együtt) elszámolható. Ehhez minden hónapban timesheet-et, azaz a havi munkáról vezetett háttérdokumentációt kell készíteni. Utóbbiak pénzügyesek vagy HR-esek, akikért konkrétan ugyan nem ad az EU pénzt, de önrészként a bérük egy része elszámolható.

A rendezvény megvalósítását elégedettségi kérdőívvel mértük fel, melynek eredménye azt erősítette meg, amit a jelenlévők és az előadók már a helyszínen is hangsúlyoztak: szakmailag tartalmas, jól szervezett és kiváló hangulatú eseményen vehettek részt.

A rendezvényről készült képek honlapunkon a Képgalériában tekinthetőek meg. 

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2017.02.17.

IV. LIFE Klímapolitikai Tréning: Éghajlatváltozás és tudatosságnövelés

beszámoló2018.03.05.

Beszámoló a LIFE Pályázói igények szerinti természetvédelmi tréningről

beszámoló2018.05.22.

IV. LIFE Természetvédelmi Tréning