Utolsó frissítés: 2020-03-30

Frisítés dátuma: 2020-03-30

hun eng Utolsó frissítés: 2020-03-30 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Magyarország segíti Szerbia környezetvédelemmel kapcsolatos EU-csatlakozási folyamatát

A kétnapos magyar-szerb kormányülés keretében dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbeszélést folytatott Goran Trivan szerb környezetvédelmi miniszterrel.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a két ország között a környezetvédelmi együttműködés jó, vitás kérdések nincsenek, hazánk pedig minden területen segíti déli szomszédunk EU-csatlakozási törekvéseit.

Szerb partnerét fogadva Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar-szerb kapcsolatok kiválóak, hazánk minden téren, így a környezetvédelem területén is minden tőle telhető segítséget megad déli szomszédunknak a sikeres európai uniós csatlakozási tárgyalásokhoz. A miniszter elmondta: Magyarország érdekelt abban, hogy Szerbiát bevonja a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó regionális együttműködésekbe, ugyanakkor szívesen átadjuk szerb partnereinknek azokat a konkrét szakmai tapasztalatokat is, amelyeket az európai uniós csatlakozási folyamat során szereztünk.

E mellett konkrét együttműködési lehetőséget látunk a magyarországi nemzeti parkok működtetésének, turisztikai célú fejlesztéseinek bemutatására, a tapasztalatok megismertetésre. A megbeszélésen Goran Trivan hangsúlyozta: a két országot összeköti a Duna, de a Tisza és a Dráva kérdéseiről is folyamatosan egyeztetnek a két ország környezetvédelmi szakemberei. Szerbia komoly érdeklődést mutat a magyarországi nemzeti parkok magas színvonalú működtetése iránt, illetve a szennyvíztisztításban elért eredmények megismerésére. Ezekről a kérdésekről a két ország szakértői szinten folytatja a megbeszéléseket.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a 2007-ben aláírt szerb-magyar környezetvédelmi Memorandumot meg kell újítani, Goran Trivan pedig hangsúlyozta: Szerbia érdekelt abban, hogy minden regionális környezetvédelmi együttműködéshez csatlakozzon.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.08.25.

Újrahasznosítási ötletek

Hírek a nagyvilágból2019.12.16.

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

Hírek a nagyvilágból2018.10.05.

Állatok világnapja