English Utolsó frissítés: 2021-12-03
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-03

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-03 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Sürgős változtatások szükségesek a globális felmelegedés 1,5 °C alatt tartásához

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) több mint 6000 tudományos publikációt szintetizáló különjelentést tett közzé a 1,5 °C-os globális felmelegedés hatásairól 2018. október 8-án. A részletes jelentés mondja ki először egyértelműen és tudományosan alátámasztva, hogy a globális átlaghőmérséklet  emelkedésének 1,5 °C alatt tartása még elérhető cél. Ezzel a határértékkel már jelentősen lehet mérsékelni a globális hőmérséklet emelkedésével együtt járó negatív hatásokat, a 2 °C-os küszöbnél jóval nagyobb mértékben, az ökoszisztéma szolgáltatások szinte valamennyi területén. 

A jelentés megállapítja többek között, hogy az emberi tevékenységek miatt eddig körülbelül 1 °C-kal emelkedett a globális átlaghőmérséklet az iparosodást megelőző időszakhoz viszonyítva, a következmények ma már tisztán mérhetőek és mindenki által tapasztalhatóak. Azonban a 1,5 °C-os vagy magasabb hőmérséklet-emelkedés tovább növeli a visszafordíthatatlan hatásoknak - például egyes fajok kihalásának – a kockázatát. Ezért a globális felmelegedés 1,5 °C-os határon tartása radikális és azonnali változtatásokat igényel. Az IPCC jelentése szerint ennek érdekében a 2010-es értékekhez képest az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra globálisan nagyjából 45 százalékkal kell csökkenteni, és 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. 

Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezmény (UNFCCC) konferenciáján, 2015 decemberében új, globális, jogilag kötelező érvényű éghajlatváltozási megállapodás született. Az úgynevezett Párizsi Megállapodás legfontosabb célja a globális átlaghőmérséklet  emelkedésének 2 °C alatt tartása, törekedve arra, hogy ez az érték ne haladja meg a 1,5 °C-ot. Ehhez kapcsolódóan és az UNFCCC tagok javaslatára készítette el az IPCC a most közzétett, mérföldkőnek számító jelentést, amely megfelelő tudományos alapot biztosít a további nemzetközi klímatárgyalásokhoz, emellett hosszú évekre iránymutatásul szolgálhat a kormányok szakpolitikájához is.

A jelentés angol nyelven megtekintehő az IPCC honlapján (http://www.ipcc.ch/report/sr15/)

Forrás: http://klima.kormany.hu/surgos-valtoztatasok-szuksegesek-a-globalis-felmelegedes-1-5-c-alatt-tartasahoz?fbclid=IwAR3_02tcNaMP9jahPeycsS5aa0yJNrqQW7CpdwLHoLlH8FeM6mEulea4JJg

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.12.16.

Elfogadta az Országgyűlés a hazai hulladékgazdálkodási ágazat megújítását célzó törvénycsomagot

Hírek a nagyvilágból2017.08.17.

A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

Hírek a nagyvilágból2018.08.24.

A hidrogénüzemű tehergépkocsik közelebb kerülnek a piachoz