English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Tudatos Vásárlók Egyesülete: Jövőre jön az új energiacímkézés a háztartási gépeken

A mindennapos háztartási gépeknél, például a mosógépeken vagy éppen hűtőkön túl sok a +, nem átlátható a mostani energiacímkés megoldás, ezért 2021-ben jön az új hatékonysági skála. Eltűnnek az A-betű mellől a plusz (+) jelek, maradnak a sima betűk, és szigorúbb limitek lépnek életbe. Így lehet, hogy a mostani szabályok szerint bőven az A-s kategóriába tartozó gépek C-s vagy D-s besorolást kapnak jövőre.

A vásárlókat könnyen összezavarhatta a háztartási gépek vásárlásakor a mostani energiacímkézés. A rendszer bevezetésekor az volt a logika, ha a legalacsonyabb fogyasztású, “A”-s címkét viselő gépek körében sokan vannak, akkor a kategórián belül plusz (+) jelekkel különböztetik meg a takarékosabbakat. A legjobb készülékek három plusz (+++) kapnak, a következő táborba tartozók kettőt (++), az utánuk jövők pedig egyet (+). A betűs és pluszjeles megoldás mellett az energiacímkék színekkel is mutatják, mennyire energiafaló egy-egy gép: a zöldek alacsony fogyasztásúnak számítanak, a másik véglet a piros, amelyek a betűs besorolás alapján “G”-s kategóriába tartoznak.

Már túl sok a + a jelenlegi rendszerben

A mostani címkézéssel az egyik probléma az, hogy a vásárlók egy A+ jelölésű gépről is azt gondolhatják, hogy nagyon takarékos, miközben akadnak nála jobbak, A++ vagy az A+++ minősítéssel rendelkező készülékek. Erre egyébként az Európai Számvevőszék energiacímkézési szabályokat kiveséző terjedelmes elemzése is felhívta a figyelmet.

Ennek most vége. Legalábbis a legtakarékosabb ligába tartozó gépeknél fokozatosan elbúcsúznak a plusz (+) jelek az Európai Unió új szabályai szerint. A lépés eredményeként a jövőben

  • a tévéket,
  • a mosógépeket,
  • a mosogatógépeket,
  • a hűtőgépeket, köztük a borhűtőket, fagyasztókat
  • valamint a lámpákat simán az A-tól G-ig terjedő skálán kell osztályozni a fogyasztás alapján. A+, A++ és A+++ jelölés nem lesz.

A mostani és a régi címkézés közötti váltásra hagy időt az uniós rendelkezés, ezt azt jelenti, hogy

2021 márciusától vezetik be ezeket a jelöléseket kötelezően.

Lesz hely a még takarékosabb készülékeknek

A háztartási gépek fejlesztése nyomán hosszabb távon várhatóan egyre takarékosabb készülékek kerülnek majd a piacra, az EU viszont nem szeretne néhány évente újabb címkerendszert bevezetni. Éppen ezért

az új fogyasztási értékek elvileg úgy vannak kitalálva, hogy a későbbiekben megjelenő takarékosabb gépeknek is helyet tudjanak adni.

Kezdetben épp ezért egyáltalán nem biztos, hogy lesznek A-s besorolású gépek. Ez nem azt jelenti, hogy a kínálatban szereplő B-s vagy C-s esetleg D-s típusok rosszabbak lennének energiafogyasztás szempontjából, mint a címkeváltás előtt. A címkeváltástól mindenesetre a Tudatos Vásárlók Egyesületénél azt várjuk, hogy a gyártók felzárkóznak a feladathoz, és jobb, az új rendszerbe is A-s plecsnire jogosító készüléket fejlesztenek ki. Ezekre viszont, könnyen lehet, hogy várni kell néhány évet.

 Bővebben: https://tudatosvasarlo.hu/jovore-jon-az-uj-energiacimkezes-a-haztartasi-gepeken-mit-latunk-majd-a-boltokban/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.11.24.

Tagállami konzultációra került sor az új LIFE többéves munkaprogrammal kapcsolatban

LIFE hírek2017.01.17.

Napenergia technológia LIFE projekt globális bevezetése

LIFE hírek2017.02.14.

Helyzetbe hozzuk a hazai pályázókat!