English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Az e-autók segítenek a koronavírus elleni küzdelemben

Egy LIFE projekt felajánlja a Vöröskereszthez hasonló szervezeteknek, hogy ingyenesen használják elektromos autóikat a koronavírus járvány során. Az Alessandra Melchionival beszélgettünk az I-SharE LIFE-tól.

Mesélne az I-SharE LIFE-ről?

Az I-SharE LIFE projekt az elektromos gépkocsi-megosztási szolgáltatások technológiai és gazdasági életképességét teszteli számos kis és közepes méretű városban, Olaszországban és Horvátországban. A 2018-ban indult és a következő évig tartó projekt körülbelül 3,3 millió eurónyi LIFE támogatást kapott.

Célunk, hogy csökkentsük a városi mobilitásból származó szennyező anyagokat, például a PM10-et, a nitrogén-dioxidot (NO2), valamint az üvegházhatású gázokat.

50 elektromos autót tesztelnek demonstrációs tesztekkel Busto Arsizio-ban, Bollate-ban, Bergamo-ban és Comóban, az olasz Lombardia régióban. További 8 darabot telepítenek Horvátországon, Eszéken.

Hogyan befolyásolta a COVID-19 válság a LIFE projektet?

A hatás jelentős volt. A biztonság érdekében minden fizikai interakciót igénylő tevékenységet leállítottak vagy szigorúan korlátoztak. Más munka azonban a technológia felhasználásával folytatódik.

Miért döntött úgy, hogy segít?

Mindössze két hét alatt a COVID-19 kitörése radikálisan megváltoztatta az ügyfelek szokásait. Az autómegosztó szolgáltatások használata 85 és 90% -kal csökkent. A teljes közlekedési ágazat bevételei szintén estek.

Ezekben a rendkívüli időkben Eszék városa és annak GPP tömegközlekedési szolgáltatója úgy döntött, hogy az I-Share LIFE projekt keretében telepített elektromos járműveket hozzáférhetővé teszi a Vöröskereszt és önkénteseik számára.

Eközben olasz partnerünk az I-SharE LIFE keretében ingyenes autómegosztási szolgáltatásait felajánlotta Lombardia önkormányzatainak.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/news/e-cars-help-fight-against-coronavirus


Mi a PM10?

A PM (az angol particulate matter rövidítéséből) a levegőben lebegő szilárd és folyékony (aeroszol) részecskék gyűjtőneve. Magyarországon a „szálló por” elnevezés terjedt el az ülepedő portól való megkülönböztetés érdekében. A PM10 a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elnevezésére szolgál. Azért fontos meghúzni ezt a mérethatárt, mert a nagyobb részecskék egészségkárosító hatása nagyságrenddel kisebb, mivel a légzőrendszer szűrőin fennakadnak, így nem jutnak le a tüdőhöz. Forrásától függően a PM10 igen sokféle anyag lehet, tartalmazhat elemi szenet, aromás és alifás szerves vegyületeket, halogéntartalmú szerves vegyületeket, fémeket beleértve a nehézfémeket is, nyomelemeket, nitrátokat, szulfátokat és egyéb sókat, szilikátokat és egyéb talaj eredetű anyagokat végül, de nem utolsósorban élő eredetű részecskéket, spórákat, polleneket is. Az összetételétől függ az általa okozott egészségügyi kockázat mértéke is. Egy talaj eredetű kisméretű részecske kisebb kockázatot jelent, mint a felületén toxikus anyagokat megkötő elemi szén részecske.

Forrás: https://pm10.kormany.hu/a-pm10

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.01.05.

LIFE projekt elsőként készít ipari futószalagot újrahasznosított műanyagból

LIFE hírek2016.08.08.

LIFE infonap 2016.

LIFE hírek2020.05.29.

Erdőböngésző – foglalkoztató-füzet a természetes tölgyerdők felfedezéséhez