English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Az élet megváltoztatása a változó klímához

Az Ausztriai Vorarlberg régióban az EKO-LIFE projekt  új módszert találhat az éghajlatváltozás kezelésére, miközben kiegészíti a meglévő politikákat és intézkedéseket. "Nehéz az embereknek megváltoztatni életmódjukat, mert mindig nehéz döntéseket hozni, ezért úgy határoztunk, hogy kísérleti tereket biztosítunk az emberek számára új dolgok kipróbálására" - mondja Karin Feurstein-Pichler projektvezető.

A LIFE projekt első kihívása az volt, hogy azonosítsa azokat a napi rutinokat, amelyek a legkevésbé alkalmasak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az előzetes kutatások alapján a Vorarlberger Energetikai Intézet csapata elsősorban a mobilitásra és a táplálkozásra koncentrált.

A lakosok ezután képesek voltak megvizsgálni a fenntartható életmódot egy kísérleti háromhetes időszak alatt, ami a szokásos hosszú távú változásokhoz szükséges minimális idő.

"Az emberek csak adjanak ennek egy esélyt, ami ha sikeres lesz, megtartják a változást, ha viszont nm, akkor is legalább megpróbálták- magyarázza Wolfgang Seidel, az energiaipari intézet kommunikációs vezetője. "

 A változásért nagykövetei

A projekt széles körű kommunikációs kampányt hozott létre, különös tekintettel a közösségi médiára, hogy ösztönözze az embereket arra, hogy megosszák tapasztalataikat a mindennapi szokásaik megváltoztatásáról. Az EKO-LIFE tanácsot és támogatást nyújtott a résztvevők számára, akik a "változás nagyköveteinek" szerepére ösztönöztek másokat.

"Ez a megközelítés lehetővé tette az emberek számára, hogy új kontextusokban és teljes támogatásban kipróbálhassanak új dolgokat, például a mobilitás témájában a résztvevők tesztelhetik az e-kerékpárokat, vagy jegyeket kaphatnak, hogy alternatív közlekedési eszközként kipróbálhassák a vonatot" - mondja Feurstein-Pichler.

A résztvevők tapasztalatait megosztották a projektben másokkal a változás lehetőségeinek javítása érdekében. Ezek a változások abban is segítettek, hogy a projekt tükrözze, mi működik és alkalmazkodik a résztvevők igényeihez.

Kivételes válasz

A polgárok válasza kivételes volt. Míg a kommunikációs kampány várható eredményeként arra számítottunk, hogy 380 000 lakosú Vorarlberg 26 000 lakosát éri el, addig "a projektet olyan jól fogadták, hogy ezt a célt felülmúltuk, mivel a lakosság 17% -a, mintegy 65 000 ember szerzett tudomást a kampányról" - mondta Feuerstein-Pichler.

A mobilitási célokat szintén felülmúlták. A kezdeti cél az volt, hogy 2000 ember változtatja meg a napi rutinját és vesz át olyan alternatív mobilitási módszereket, amelyekkel 1700 tonna szén-dioxidot takarítanak meg. "Valójában 2 000 tonna CO2-t mentettünk meg, és 10 000 embernél sikerült változást elérni" - jegyzi meg büszkén.

A LIFE támogatása döntő fontosságú volt a projekt sikeréhez, Feurstein-Pichler asszony azzal magyarázta, hogy "különösen fontos volt, hogy segítséget kapjanak a résztvevők ösztönzéséhez, amellyel magukénak érezhették a projektet".

Az EKO-LIFE a Best of the Best éghajlatváltozási akció projekt (2016-17).

Forrás: http://ec.europa.eu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.03.23.

WWF Föld Órája 2018

Hírek a nagyvilágból2017.10.02.

Klímaváltozás: ennél többet kell tennünk

Hírek a nagyvilágból2017.09.11.

Jóváhagyták Budapest környezetvédelmi programját