English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Bemutatkoztak Brüsszelben a nyertes LIFE pályázatok

Az Európai Bizottság a LIFE program keretében összesen több mint 222 millió euró értékben támogatja a 2017-ben induló LIFE pályázatokat. A 2016. évi kiírás keretében EU-szerte 867 db pályázatot nyújtottak be, melyek közül 20 tagállamból 139 projekt nyert el támogatást.

A 25 éve működő LIFE program olyan innovatív projektekbe ruház be, amelyek az emberek, a vállalkozások és a természet számára egyaránt magas hozzáadott értéket képviselnek és előmozdítják a környezettudatos vállalatok létrejöttét.

A projektek keretén belül az európai uniós finanszírozás beruházásokat is mozgósít, így a projektgazdák és tagállamok hozzájárulásaival összesen 379 millió eurót fordítanak majd a megvalósuló 139 új projektre.

2017. október 17-20. között Brüsszelben rendezték meg a nyertes pályázók projektindító találkozóját, ahol tematikus munkacsoportokban mutatkozott be minden támogatást nyert pályázat.

A program keretében mintegy 182 millió euró jut a környezetvédelemmel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkozó projektekre. A benyújtott pályázatok közül 113 nyert el támogatást a Környezetvédelem Alprogramban, 39 a „Természet és Biodiverzitás”, 59 a „Környezet és Erőforrás-hatékonyság”, valamint 15 a „Környezetvédelmi Irányítás és Tájékoztatás” kiemelt területek alatt. Ezek a kezdeményezések segítséget nyújtanak a tagállamoknak ahhoz, hogy a körforgás elvét jobban érvényesítő gazdaságra álljanak át.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 40,2 millió euró összegű beruházással támogatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, és az éghajlatváltozás mérséklésével foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintő projekteket. Az  Éghajlat-politika Alprogram 26 projektje közül 12 az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz”, 9 „Az éghajlatváltozás mérséklése”, valamint 5 az „Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás” kiemelt terület alatt nyert el támogatást. A kiválasztott kezdeményezések az üvegházhatású gáz-kibocsátásoknak az 1990-es évi szintekhez képest 2030-ig legalább 40 százalékos csökkentésére vonatkozó uniós cél megvalósítását támogatják.

Az Európai Bizottság képviselőinek elmondása alapján a projektek kiválasztásánál nagy hangsúlyt kapott az egyes uniós jogszabályokban és stratégiákban foglalt célokhoz való hozzájárulás, mely kapcsolódási pontokat a pályázatokban is részletesen ki kell fejteni. A projektindító megbeszélés egyik fő fókusza továbbra is a kommunikáció és fenntarthatóság volt, mert fontos szempont, hogy a projekteknek minél inkább átültethetőeknek és megismételhetőeknek kell lenniük.

Az összes 2016-os nyertes projektek összefoglalója itt található:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-3430_en.htm

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.08.05.

A ritka finn édesvízi fóka extra jogi védelmet kap

LIFE hírek2020.11.11.

LIFE-MICACC: A Fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásai c. online konferencia

LIFE hírek2018.04.09.

Meghívó LIFE INFONAP 2018-ra