English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Energiatakarékos épületek a szebb jövő érdekében

Szlovákia lakosságának körülbelül egyharmada az 1950-es évek után épült lakótelepeken él. Ezek az épületek korántsem energiatakarékosak, különösen a téli hónapokban, amikor a lakók bekapcsolják a központi fűtést. A LIFE DELIVER néhány alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldással áll elő a problémára.

Az épületek az EU energiafogyasztásának 40%-át és az üvegházhatást okozó gázok 36%-át adják. Az EU tudja, hogy energiahatékonyságuk javítása elengedhetetlen az Európai Zöld Megállapodás 2050-ig szóló éghajlati céljainak eléréséhez. A közelmúltbeli EU felújítási stratégiája , amelynek célja a felújítási ráta megkétszerezése a következő tíz évben, szintén biztosítja, hogy ezek a felújítások magasabb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek .

A szlovákiai Pozsony-Karlova Ves község számos úgynevezett „előre gyártott” épületnek ad otthont. Ezek a szerkezetek gyárilag gyártott alkatrészeket tartalmaznak, amelyeket a helyszínen szerelnek össze. A múltban olcsó és gyors megoldást jelentettek a növekvő népesség számára az otthonok hiányára. De nem jól szigeteltek, és télen sok hőt veszítenek, míg a nyári hónapokban gyorsan túlmelegednek.

"Annak ellenére, hogy a hozzánk hasonló körzetek szélsőséges időjárási eseményektől, például kánikulától és viharoktól szenvednek, nem történt jelentős intézkedés az épületek energiaintenzitásának csökkentése érdekében" - mondja a LIFE DELIVER projekt vezető szakértője, Zuzana Hudekova. És itt nem sokat tettek a biodiverzitás javításáért" - teszi hozzá.

Ennek ellensúlyozására a csapat épp egy egész iskola és egy óvoda építését kezdte meg, energiatakarékos anyagok felhasználásával, amelyek tisztább levegőt és több zöldterületet biztosítanak a jövő lakóinak. "A biológiai sokféleség növelése érdekében mindkét épület mellett vízelemeket, fákat és cserjéket, valamint esővízgyűjtő rendszereket is kialakítanak " - mondja Zuzana.

Ezek a tesztépületek a jövőbeni energiahatékony projektek modelljeként szolgálnak. Remélhetőleg országszerte más városok és körzetek is inspirálódnak hasonló kezdeményezésekre.

A projektpartnerek egy olyan online eszköz kifejlesztését is tervezik, amely képes lesz figyelemmel kísérni, felmérni és bemutatni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklésének hatásait a körzetben. Ez az eszköz segíti a hatóságokat abban, hogy a klímaváltozással szemben megfelelő döntéseket hozzanak a környezet és a lakosok érdekében.

Hosszú távú klímastratégia

Szintén előirányoznak egy úgynevezett éghajlat-ellenálló, alacsony szén-dioxid-kibocsátású cselekvési tervet. Ez hosszú távú jövőképet fog meghatározni a kerület éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének javítása és a fenntartható energetikai kezdeményezések ösztönzése érdekében, miközben csökkenti a kibocsátást. A terv tájékoztatást nyújt az érdekelt feleknek a várható társadalmi, környezeti és gazdasági előnyökről is.

A projekt keretében nyilvános figyelemfelkeltő tevékenységeket, találkozókat és információs kampányt terveznek.

A közösség a szívében

Ezenkívül a csoport klímával és biodiverzitással foglalkozó oktatási központot hoz létre. Ez bevonja a helyi közösségeket, segítve felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem és az ahhoz való alkalmazkodás szükségességére.

Valójában a nyilvánosságot arra ösztönzik, hogy aktívan vegyen részt a projektben, tájékoztató foglalkozások, tervezési találkozók és felmérések révén.

A projekt eredményei alapján a csapat célja, hogy végül különféle módosításokat javasoljon Szlovákia jelenlegi természeti és középületekre vonatkozó törvényeinek javítása érdekében.  

Frissítés az energiahatékonysági projektek finanszírozásáról

Az új többéves pénzügyi keret (2021-2027) keretében az energiahatékonysági projekteket a LIFE program finanszírozza. Ezeket a projekteket korábban a Horizont 2020 program keretében támogatták.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.10.21.

A LIFE program és az óceánok

LIFE hírek2017.05.04.

LIFE előkészítő projektek az Európai Szolidaritási Hadtestek felhíváshoz

LIFE hírek2018.05.08.

Meghívó a IV. LIFE Természetvédelmi tréningre