Utolsó frissítés: 2020-10-21

Frisítés dátuma: 2020-10-21

hun eng Utolsó frissítés: 2020-10-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE Díj 2020 – döntős projektek az éghajlat-politika kategóriában: LIFE CARBON DAIRY – TERV A TEJTERMELÉS KARBONMENTESÍTÉSÉRE A FRANCIA TEJGAZDASÁGOKBAN

A francia LIFE Carbon Dairy, azaz a LIFE Karbon Tejgazdaság projekt fő célja az volt, hogy 2013-tól 2018-ig egy olyan tejtermelési módszert alakítson ki, ami alkalmas az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentésére 10 év alatt.

A program megvalósítói célul tűzték ki, hogy az állattenyésztők rendelkezésére bocsátanak olyan eszközöket, amelyek segítik őket a probléma megértésében azért, hogy módosíthassanak az üvegházhatású gázok kibocsátására irányuló műszaki megoldásaikon, és megőrizhessék a talajban tárolt szenet. Továbbá, tervbe vették az innovatív állattenyésztési rendszerek és az ehhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek népszerűsítését. Ugyancsak elindítottak egy nemzeti kampányt abból a célból, hogy bemutathassák az állattenyésztő gazdáknak és a mezőgazdasági szaktanácsadóknak a tejtermelés éghajlati ütemtervének megvalósíthatóságát. Ezenkívül nemzeti szinten minden gyártási rendszerre adaptálták ezt a tervet. Végül, a projekt keretében hat reprezentatív tejtermelő régióban tervezték kivitelezni a felsorolt akciókat Franciaországban 3900 gazdaság részvételével, hogy lehetővé váljon a környezeti hatás széles körű felmérése.

A LIFE Carbon Dairy projekt sikeresnek bizonyult. A megvalósító csapat kifejlesztett egy CAP2ER névre keresztelt eszközt a tejtermelő gazdaságok szén-dioxid kibocsátásának (a tej literenkénti mennyiségére vetített) kiszámítására. Ez egyidejűleg egy figyelemfelhívó és döntéselőkészítést szolgáló eszköz, aminek segítségével csökkenthető a tejtermelés során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátása a gazdaságokban.

Végül, de nem utolsó sorban, a projekt keretében kidolgozott éghajlati ütemtervhez minden érintett fél csatlakozott.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4699

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2016.10.04.

Fenntartható szennyvízkezelési projekt első tesztjei

LIFE hírek2020.05.29.

Természetfilm a Gönyűi-homokvidék kiemelt természetvédelmi területről

LIFE hírek2020.01.27.

A nagyragadozókkal való együttélés javítása a történetmondás révén