English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

MEGJELENTEK A 2020. ÉVI LIFE PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

 Kedves LIFE pályázók!

Az Európai Bizottság Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynöksége (a továbbiakban: EASME) közzétette a 2020. évi LIFE pályázati felhívásokat. A LIFE-forrásokon keresztül idén több mint 450 millió euróra pályázhatnak a tagállami szervezetek a természet és a környezet védelmére irányuló projektekhez, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Az EASME a jelenlegi járványügyi vészhelyzetben is segíteni kívánja a pályázókat a programban való zavartalan részvétel érdekében. Ezen intézkedések sorában, a 2020. évi felhívás többek között az alábbi legfontosabb újdonságokat tartalmazza:

  • Az összes benyújtási határidő közel egy hónappal meghosszabbodott!
  • A pályázók regisztrálhatnak egy-egy rövid megbeszélésre a tervezett projektkoncepcióról tagállami nemzeti kapcsolattartóik mellett immár az EASME szakmailag illetékes projekt-tanácsadójával is! A regisztrációs rendszer hamarosan közzétételre kerül.
  • A projektekben résztvevő magánszervezetek már nem kötelesek nyílt pályázati felhívást hirdetni a 135 000 eurót meghaladó szerződésekre;
  • Minden nyertes projekt lehetőséget kap olyan helyi kezdeményezések pénzügyi támogatására, amelyek hozzájárulhatnak projektjük célkitűzése(i)hez. A fenti támogatást (bizonyos korlátok között) a projektben részt vevő kedvezményezett nyújthatja a helyi kezdeményezésekért felelős harmadik feleknek. Így megkönnyítik a LIFE finanszírozáshoz való hozzáférést olyan kisebb helyi csoportok számára is, amelyeknek nem lenne kapacitásuk társult kedvezményezettként részt venni a projektben, de fontos szerepet játszhatnak a projekt célkitűzéseinek elérésében;
  • A pályázati felhívás külön fejezetet tartalmaz a start-up vállalkozások számára, hogy a nagyobb cégekkel együttműködve könnyebben részt vehessenek a LIFE projektekben.

A pályázati felhívások elérhetőek a magyar LIFE honlap Pályázatok menüpontja alatt, vagy az Európai Bizottság LIFE honlapján: https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals

Természetesen a magyar LIFE Csapat is mindent megtesz annak érdekében, hogy a fennálló járványügyi helyzetben is segítse a magyarországi pályázó szervezeteket. Naprakész információkért látogassanak vissza folyamatosan bővülő honlapunkra és Facebook oldalunkra, és további kérdések esetén keressék nemzeti kapcsolattartó kollégáinkat:

LIFE Környezetvédelem alprogram (környezetvédelmi témájú pályázatok)

Szijártó Ágnes: Tel.: +36 1 795 5763; e-mail: agnes.szijarto@am.gov.hu; lifeenvironment@am.gov.hu

LIFE Környezetvédelem alprogram (természetvédelmi témájú pályázatok)

Sashalmi Éva: Tel.: + 36 1 896 3149; e-mail: eva.sashalmi@am.gov.hu, lifenature@am.gov.hu  

LIFE Éghajlat-politika alprogram

Kovács Barbara: Tel.: +36 1 896 3129; E-mail: barbara.kovacs@itm.gov.hu; lifeclimate@itm.gov.hu

Üdvözlettel:

A LIFE program magyarországi csapata

Frissítés 2020. 04. 16. Megjelentek a hazai LIFE kisokosok

A környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai szakterület a 2020. évi LIFE pályázati kiírás kapcsán összeállította az aktuális tájékoztató anyagát, melyek itt érhetők el:

LIFE Környezetvédelmi Kisokos 2020

LIFE Természetvédelmi Kisokos 2020

LIFE CLIMA Kisokos 2020

Tájékoztatásul jelezzük, hogy új pénzügyi részletszabályok is várhatóak a LIFE programban, melyek a felülvizsgált pénzügyi és adminisztratív útmutatóban fognak megjelenni az EASME LIFE honlapján, várhatóan április végén.

Továbbá felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Európai Bizottság 2020. április 30-án virtuális LIFE Információs és Networking Napot tart, melyre regisztrálni az alábbi linken keresztül lehet: https://eu-life-2020.b2match.io/home/

 

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.04.28.

Megjelentek a LIFE program 2017-es pályázati felhívásai!

LIFE hírek2017.05.19.

Nyílt nap a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban 2017. május 20-án

LIFE hírek2020.05.05.

Hogyan hat a koronavírus a LIFE projektek megvalósítására?