Utolsó frissítés: 2020-11-25

Frisítés dátuma: 2020-11-25

hun eng Utolsó frissítés: 2020-11-25 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

PannonEagle LIFE: Két parlagi sast sikerült felgyógyítani, az egyik már vissza is térhetett a természetbe

A parlagi sasok magyarországi állománya bíztatóan növekszik, ugyanakkor a nem természetes eredetű pusztulási ok, mint a mérgezés, még mindig komoly veszélyforrást jelentenek. Eseti jelleggel megjelennek olyan, az élővilágot egészét fenyegető problémák tünetei is, mint a műanyag szennyezés: a gondatlanul hátrahagyott bálazsineg több más madárfajnál okozott már sérülést, vagy pusztulást.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai a nyár derekán találtak egy bajba jutott fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A  fióka lábára bálamadzag tekeredett, amely szinte csontig hatolt  szerencsétlen madár csüdjébe. Gyors mérlegelést követően sérült fiókát Jászberénybe vitték, ahol a Sasközpont állatorvosai látták el. Ezt követően a gyógyulás elősegítése érdekében modern fizikoterápiás kezelésben részesült a Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) állatorvosainak köszönhetően. A példamutató összefogás eredményeként teljesen visszanyerte az erejét, így visszatérhetett otthonába.

A másik bajbajutott példányt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) természetvédelmi őre találta a Hernád-völgyben augusztus 18-án . A nemrég kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, így sürgős beavatkozás nélkül hamarosan elpusztult volna. A gyors segítségre szoruló madarat Jászberénybe szállították,és  a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták. A vizsgálatok megerősítették, hogy rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett az állat, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát parlagi sasoknál. Néhány nap kezelést követően a madár túljutott az életveszélyes állapoton és a gyógyulást követően mostanáig a Sasközpontban erősödött.

A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően az utóbbi hetekben mindkét madár erősíthette szárnyizmait és tökéletesen felkészültek az elengedésre. Az állapotuknak megfelelően az aggteleki madarat október 18-án engedték el a szakemberek, míg a jászsági madár előre láthatóan november elején nyeri vissza szabadságát.

A madarak sorsát az elengedést követően GPS jeladók segítségével fogják nyomon követni.

Forrás: https://parlagisas.hu/hu/content/ket-parlagi-sast-sikerult-felgyogyitani-az-egyik-mar-vissza-terhetett-termeszetbe

Fotó: Mihályi Janka

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.08.05.

A LIFE támogatja a szigeteken élő fajok védelmét is az egész világon

LIFE hírek2018.11.05.

Betolakodók a Hortobágyon

LIFE hírek2020.06.24.

PannonEagle LIFE: Parlagi sasok fészkelése nagyfeszültségű távvezetékek tartóoszlopain Magyarországon