English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

További szervezetekkel bővítené a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozók körét Áder János köztársasági elnök

További szervezetekkel bővítené a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozók körét Áder János köztársasági elnök. Emanuel Macron francia államfőnek írt levelében azt kérte a politikustól, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy az új tagok már az idei nagy nemzetközi klímavédelmi találkozókon érdemi szerephez juthassanak.

A magyar köztársasági elnök – akinek levele hivatalának honlapján csütörtökön jelent meg – külön megemlítette az ENSZ klímatárgyalásainak legközelebbi fordulóját, a bonni COP23-at, valamint a francia államfő által decemberre összehívott párizsi csúcstalálkozót, amelyeken már az által felvenni javasolt szubnacionális szervezetek is részt vehetnének.

A dokumentumban rámutatott: a szubnacionális szervezetek bekapcsolására vonatkozó javaslatát António Guterres, az ENSZ főtitkára is támogatja.

Áder János felidézte: olyan ország államfőjeként fordul francia kollégájához, amely az Európai Unióban elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást, és amelynek fővárosa Közép-Európában elsőként csatlakozott az Under2 világméretű mozgalomhoz, és amely a nemrég megalapított America’s pledge klímavédelmi hálózat gerincét is adja.

“Kék Bolygónk” klímájának megvédése mára a legfontosabb politikai kérdéssé vált – szögezte le az államfő, aki szerint ettől függ jólétünk és biztonságunk, hiszen civilizációnk jövője okos és előrelátó alkalmazkodásunkon múlik. Hozzátette: köztársasági elnökként ezért is tekinti személyes ügyének, hogy Magyarországon minél szélesebb társadalmi és politikai egyetértés övezze a környezeti fenntarthatóságot szolgáló erőfeszítéseket.

Rámutatott: a természet napról napra figyelmeztet bennünket az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás mind súlyosabb következményeire, és Emanuel Macron maga is személyes ügyének tekinti e veszélyes folyamat megfékezését. Áder János szerint ez minden ország és minden ember közös érdeke, még azoké is, akik ma még nem osztják az ENSZ által felkért tudósok egybehangzó álláspontját a klímaváltozás okairól és a szükséges teendőkről.

Az államfő szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok kormányzatának részvétele nélkül a közös célok nehezebben érhetők el, mint azt a Párizsi Megállapodás aláírásakor remélni lehetett. Új szövetségesekre van szükségünk – rögzítette, majd közölte: az előttünk álló időszak a klímaegyezmény végrehajtásáról, a részletszabályok kidolgozásáról, a nemzeti vállalások erősítéséről és a finanszírozásról szól.

Áder János szerint mostantól még fontosabb lesz azoknak a szubnacionális szerveződéseknek (Under2, America’s pledge, Climate Alliance, Covenant of Mayors for Climate & Energy) a szerepe, illetve esetleges közös képviselete, amelyek eddig is sokat tettek a klímavédelem érdekében. Előrevetítette azt is, hogy a szövetségi államok, tartományok, városok szerepe is felértékelődik.

Ezek az entitások az államfő szerint mind a lakosságuk számát, mind gazdasági erejüket tekintve a Párizsi Megállapodás legfontosabb szereplői lesznek, ezért mindenki érdekének nevezte bekapcsolásukat a klímaegyezmény végrehajtásába.

Forrás: MTI

Áder János köztársasági elnök Emanuel Macron francia államfőnek írt levele itt olvasható:

http://www.keh.hu/levelek/2393-Ader_Janos_koztarsasagi_elnok_levelet_kuldott_Emmanuel_Macron_francia_koztarsasagi_elnoknek&pnr=

A kép forrása: www.keh.hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.11.24.

Sivataggá tesszük a Földünket

Hírek a nagyvilágból2019.01.04.

A zergevirág az év vadvirága 2019-ben!

Hírek a nagyvilágból2018.03.29.

Űzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is!