English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Új élőhely Európa legritkább énekes madarának

Új élőhely Európa legritkább énekes madarának

A „veszélyeztetett” védettségi állapotúnak minősített csíkosfejű nádiposzáta Európa legritkább vándorló madara. A LIFE Litvániában azon dolgozik, hogy az élőhely újjáépítésével és egy másik életképes népességből származó innovatív transzlokációs módszerrel javítsák a poszáta helyzetét.

A csíkosfejű nádiposzátát az IUCN vörös listáján 2015-ben „sebezhetőnek” minősítették. A múlt században 95% -kal csökkent a populáció, főleg az élőhelyek elvesztése következtében. Litvánia a világon maradt 4 ország közül az egyik, ahol a madarak rendszeresen tenyésznek és fészkelnek, és a faj 95% -a csak Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban található.

A csíkosfejű nádiposzáta  egy nagyon különleges élőhelyen él, mocsarakban, lápokon vagy sás borította nedves réteken. Mivel az élőhelye egyre ritkul, a populációk kisebbek, izoláltabbak és sebezhetőbbek.

A LIFEMagniDucatusAcrola-t a Balti Környezetvédelmi Fórum (BEF) Litvánia koordinálja, amely 2010 óta működik a LIFE-projektek keretében, hogy biztosítsa a víztisztító hosszú távú kedvező helyzetét. Egy korábbi projekt, a LIFE BALTIC AQUATIC WARBLER, hat tenyésztési helyszínt és feltérképezett kritikus élőhelyet figyelt.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/new-habitat-europe-s-rarest-song-bird

A kép forrása. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=663802

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.09.15.

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK AZ ÉGHAJLAT-POLITIKA KATEGÓRIÁBAN: LIFE RE MIDA

LIFE hírek2019.12.09.

Legfontosabb tippek a LIFE projektek kommunikációjához

LIFE hírek2020.11.11.

LIFE-MICACC: A Fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásai c. online konferencia